WernerstiftelserVikten av verktyg

Vikten av verktyg

Om projektet

Konstruktion av plåtformningsverktyg bygger idag på att erfarna verktygskonstruktörer förlitar sig på sitt goda minne när nya verktyg ska konstrueras. Den erfarenheten är förstås obetalbar, men går det att hitta genvägar? Kan vi skapa metoder som gör att verktygskonstruktörer kan «snabbspola» och luta sig mot en yrkeskårs beprövade erfarenheter?

  • Projektägare Tekniska Högskolan i Jönköping
  • Kontaktperson Kalle Jonsson
  • Beviljad medel 4 mnkr

Ungefär så resonerade Kalle Jonsson när han som doktorand drog igång sitt forskningsprojekt på Tekniska högskolan i Jönköping (JTH) 2018. Och det snabba svaret på frågan är ja, visst går det. Fem år senare har han kommit en bra bit på väg och kan tillsammans med sina handledare presentera en automatisk metod för att hämta relevanta data från tidigare fall.

Fyra miljoner kronor har vikts för Leaner Tools, som projektet kallas. Väl investerade pengar för en insats som är helt i linje med Stiftelsen Seydlitz MP bolagens målsättning: att stödja forskning kring nya metoder, tekniker och teknologier, och att medverka i projekt som stärker samverkan mellan akademin och industrin.

Frågan är dessutom extra angelägen att få svar på i en tid när en god del av sagda yrkeskår närmar sig pensionens rand.

Vi ska strax återkomma till hur Kalle gått tillväga i sin forskning. Men låt oss först höja blicken lite och se vad branschen har att brottas med.

Yrkesrollens betydelse

Verktygskonstruktörer är som sagt ett bristyrke med hög medelålder och låg återväxt. Yrkeskåren har en nyckelroll inom plåtbearbetning, inte minst inom fordonsindustrin. I tider av stentuff konkurrens, där kraven på kundanpassningar gör att variantfloran ökar, serierna minskar och det blir mer ställ i tillverkningen – accelererar kraven på snabb produktutveckling. Time to market är en kritisk faktor, som avgör vilka företag som ska stå sig i konkurrensen.

Verktyg är samtidigt en stor investering, som kostar mycket pengar i produktutvecklingsprocessen. Som Fredrik Elgh, professor i produktutveckling på JTH och projektledare, uttrycker det:
«Det man investerar i produktionsutrustning påverkar utfallet, hur effektivt man kan köra produktionen. Det är en nyckeldel där produkt och produktion verkligen möts.»

Den stora utmaningen i nu- och framtid stavas kompetensförsörjning. Vi har en svårflirtad yngre generation som, om de fastnar för [eller ens känner till] yrket, skulle behöva ‹snabbspola› för att ta igen de 10–15 års försprång som etablerade verktygsmakare tillryggalagt för att lära sig hantverket.

Ett aktivt val i forskningsinsatserna var att resultaten även skulle vara användbara för erfarna konstruktörer.

Mot den bakgrunden blir Tekniska Högskolans insatser än mer angelägna.

Verktyg som tema på schemat

«Ett led i projektet är att väva in verktygskonstruktion i vår egen mastersutbildning», säger Fredrik Elgh.

Kalle, som enligt professorn är ‹eldsjälen› i undervisningen, spinner vidare:
«Man kan säga att möjligheten uppdagades när vi ändå skulle göra om några kurser på vårt mastersprogram och baka in lite nytt innehåll. Då valde vi att ta in verktygstemat som en röd tråd genom tre kurser i utbildningen.»
«Under lite mer än ett halvårs tid pratar vi kontinuerligt om verktyg och ser till att applikationerna blir just på verktyg. Nu när vi har kört alla kurserna med första omgången studenter så märker vi att de blir väldigt bekväma med begreppen och vad det innebär. Det ser väldigt bra ut», konstaterar Kalle.
«Det börjar med en CAD-kurs (3D-modellering) som vi har valt att vinkla mot plastdetaljer: hur de behöver vara utformade för att de ska gå att tillverka i formverktyg. Att vi valt plast snarare än plåt beror på något så banalt som att plastdetaljerna oftast är mer geomet­riskt komplexa. Det är en större utmaning, eftersom fokuset är att bli bättre på CAD-systemet. Kan man det så klarar man av att rita plåtarna också.»
«Sen går vi in i en annan kurs som vi kallar Production Preparation and Industrialisation (produktionsberedning & industrialisering på svenska). Där konstruerar vi pressade plåtdetaljer och formsprutade plastdetaljer för olika tillämpningar, det vill säga exakt det som varit huvudfokus i Leaner Tools. Ett moment är att vi simulerar detta så studenterna lär sig hur processen fungerar, vilka de viktiga paramet­rarna är, vad som är viktigt att tänkta på för att kunna tillverka en produkt med de här tillverkningsmetoderna.»

Flera av regionens stora industriföretag är engagerade i projektet. I just den här fasen är Thule en nära samarbetspartner.
«Vid två tillfällen får vi komma till dem, en gång för att prata med den verktygsmakare som är deras plastexpert. Vid andra tillfället är det fokus på plåt. Då är det Joakim Kilén, som varit en del i Leaner Tools, som ser till att vi får se både produktion och verktygsmakeri med verktygsavdelning. Det är fullspäckade dagar, väldigt uppskattat av både lärare och studenter.»
«I den kursen gör vi ett projekt också där vi utvecklar och gör nya komponenter och detaljer i ett case med Thule, så att de får göra något på riktigt också», säger Kalle.
«Det blir ett ganska tätt samarbete på många fronter, vilket Thule själva har utbyte av. Dels rent praktiskt i utfallet av vad studenterna gör. Men den huvudsakliga nyttan ur Thules synvinkel är 1) att studenterna får upp ögonen för dem som företag, 2) att de kan vara med och påverka kompetensen som studenterna får, och 3) att de själva ser vilka verktyg en konstruktör eller produktutvecklare kan använda. För vi gör samma saker inom ramen för vår kurs som de vill göra internt.»

Fredrik Elgh poängterar att projektet inte bara har bäring på plåtformning utan ger ringar på vattnet även när det gäller andra tillverkningsmetoder.
«Även om Leaner Tools generellt sett har fokus på plåtformning och plåtdetaljer, så kan vi använda samma metoder för att bygga bredare kompetens, gentemot verktyg för formsprutad plast och kanske också för pressgjutning. Det är ett sätt att väva samman industrin och akademin på bra sätt, som gör att man hittar nya möjligheter och utmaningar.»

Kalle fyller på:
«Ja, det är många tillverkningsprocesser som har verktyg involverat. Det är ett skäl till varför vi vill ge våra studenter dessa metoder. Det går som en röd tråd genom allt det här att verktyg involverar mycket pengar, det är en stor investering som ska tas i produktutvecklingsprocessen. Det är då det börjar kosta pengar på riktigt, om man ska investera i produktionsutrustning. Då är det viktigt att det blir rätt.»

Simuleringar

Den tredje kursen där verktyg ingår som röd tråd heter Digitalisering & Automation i Produktutveckling (på svenska).
«Det är ett kompetensområde som har ganska lång historia här på avdelningen, och som vi nu väljer att vinkla lite mer mot just verktyg», säger Kalle.
Återigen är Thule inblandade. Exemplet de utgår från i undervisningen är ett par komponenter som ingår i fästet till deras takräcken, och där den ena finns i en uppsjö av varianter för att passa olika bilmodeller.
«I ett sånt läge behöver man säkerställa att varje detalj går att producera utan att det uppstår några problem, såsom att det spricker i något hörn eller skrynklar sig i plåten», förklarar Kalle och berättar hur de tillsammans med studenterna simulerar processen i en beräkningsprogramvara och skapar en så kallad demonstrator för att visualisera hur ett färdigt system skulle kunna se ut. Allt applicerat på ett par plåtdetaljer.
«Normalt är det en process som kräver mycket manuellt arbete och involverar expertkunskap från beräkningsavdelningen. Vad vi gör är att förenkla och distribuera kunskapen så att man inte behöver bekymra sig med detaljerna i samma utsträckning och så att det i princip bara krävs ett knapptryck från en konstruktör.»
«Om Thule skulle vilja bygga ett sånt system själva, så har vi med några få exempel visat dem principerna, de fundamentala byggstenarna, och demonstrerat hur det kan vara sammankopplat.»

Fokus på kunskapsåteranvändning

Låt oss gå tillbaka till metoden, som är föremål för Kalles forskning, och som lite förenklat går ut på att överföra och återanvända kunskap i syfte att snabba upp produktutvecklingsprocessen.
Vad Kalle har gjort i projektets första fas (och som nästa doktorand, Aju Sukumaran Menon, nu tar över) är att intervjua verktygskonstruktörer i industrin. Syftet är att kartlägga hela processen: från att konsultföretaget eller verktygsavdelningen får en förfrågan till dess att de har ett färdigutvecklat verktyg.
«Det utmynnar i en lång lista med delprocesser», säger Kalle och beskriver hur de ‹kokade ner› svaren för att identifiera de viktigaste stegen, eller parametrarna. I det förfarandet har framförallt Fagerhult och MP bolagen Verktyg varit behjälpliga.
«Företagen fick frågan: Om vi skulle ge oss på att utveckla ett sånt här system, vilka av de här stegen ser ni som mest relevanta? Vad skulle passa bäst från ert perspektiv?»
På så sätt lyckades Kalle identifiera en uppsättning relevanta parametrar. För att kunna vikta dessa parametrar på ett rättvisande sätt använde han en genetisk algoritm för att optimera sökresultaten. Det resulterade i ett snabbt och automatiserat sätt att hämta de mest relevanta tidigare fallen och presentera dem för verktygskonstruktören. Metoden har sedan testats på verkliga fall med lovande resultat.
Två parametrar som ansågs särskilt relevanta implementerades: dels hur man orienterar plåtbiten, dels hur man sätter formande verktygsdelar som bockar och pressar plåten för att få bästa möjliga utfall.
«Vi kör med CBR (case-based reasoning), som bygger på att man kan se analogier. Tanken är att man kan resonera och hitta – inte exakta men liknande – lösningar för likartade problem. Sen använde du ju genetiska algoritmer för att träna upp matchningsalgoritmen», säger Fredrik med adress till Kalle, som fortsätter:
«Det stämmer. Det är ett komplext system. Många parametrar kan vara lite abstrakta och som inte ens påverkar något direkt fysikaliskt. Därför använder vi en genetisk algoritm för att på ett mer handgripligt sätt kunna sätta de parametrarna – så att en verktygskonstruktör kan ge några exempel på vad den tycker är mest lika och vilka sökträffar som är mest användbara. Det gör det hela väldigt användarvänligt.»

Forskningen fortskrider – med fokus på kunskapsåteranvändning

Undervisningen och förändringarna i kursuppläggen har tagit mycket av Kalles tid på sistone. För att inte forskningen ska tappa styrfart anställdes en ny doktorand, som började i september 2023.
«I och med det gör vi en liten nystart på forskningssidan och besöker företagen med förnyade dialoger: Var står man idag? Vad ser man för utmaningar? Vad ser man för möjligheter med ny teknik som man är intresserade av att testa och prova på?» berättar Fredrik.
«Utmaningar är ungefär som tidigare: korta ledtider, många offertförfrågningar som ska besvaras med kort varsel, en hel del omtag i projekten som gör att man när man väl har fått dem snabbt måste gå tillbaks och analysera: hur påverkar det lösningen som vi har nu och vad måste vi förändra och konstruera om?»

Där, menar han, kommer JTH med sina forskningsresultat och de metoder Kalle utvecklat att kunna bidra.

Andra viktiga mål med Leaner Tools är att främja kopplingarna mellan akademi och industri, men också med andra utbildningsaktörer i regionen.
«Vi har hållit i vissa kursmoment på Campus Värnamos YH-utbild­ning. Vi har också varit med och kompetensutvecklat lärare på Njudungsgymnasiet i Vetlanda, där vi också sitter med i styrgruppen för utbildningen av Verktygstekniker», säger Fredrik.

Kompetensförsörjning är ett bekymmersamt om­­råde överlag.
«Ja, det säger alla våra partnerföretag i det här projektet. Alla har svårt att hitta verktygskonstruktörer och verktygstekniker. Därför är många företag engagerade i den nya utbildningen till verktygstekniker på Njudungsgymnnasiet i Vetlanda (som går att läsa mer om på sidan 106, red.anm.)»
Ett av målen med Leaner Tools är också att bidra till etableringen av ett verktygstekniskt centrum.
Vetlanda kommun har under några år arbetat med planerna för en arena som ska fungera som en kunskapsmiljö där den senaste tekniken för tillverkningsindustrin ska erbjudas. Arbetet går under namnet hi:tech – Highland Technology Center (hitech.se). Från Leaner Tools har Fredrik och Roland varit delaktiga i förarbetet och förhoppningen är att ett verktygstekniskt centrum kan vara en del av hi:techs verksamhet.
Det återstår några delar rörande lokalisering och finansiering för att allt ska falla på plats. Intresset från industrin är stort och förhoppningen är att planerna under 2024 börjar ta konkret form.

Fakta om metoden

  • Utmaningen: En stor utmaning är att definiera likheten mellan aktuella och tidigare fall, det vill säga att hitta de parametrar som är relevanta att ta med i en CBR-sökning (Case-based reasoning). Kalles lösning var att använda CAD-modellparametrar både från tidigare komponenter och verktygen för deras produktion.
  • Tillvägagångssättet: Genom att intervjua verktygskonstruktörer inom industrin lyckades Kalle identifiera en uppsättning relevanta parametrar. För att kunna vikta dessa parameter på ett rättvisande sätt använde han en genetisk algoritm för att optimera sökresultaten. Det resulterade i ett snabbt och automatiserat sätt att hämta de mest relevanta tidigare fallen och presentera dem för konstruktören. Metoden har testats på verkliga fall med lovande resultat.
  • Vinningen: På sikt har detta potential att göra plåtdelar och verktygsdesign mindre beroende av minne och erfarenhet.