Radarmätning lär oss förstå hur vatten rör sig genom träd och mark
Om projektet
Besinna att ett träd kan suga upp flera hundra liter per dag – och transpirera nästan lika mycket. Då säger det sig självt att storleken uttryckt i form av dess volymen växlar beroende på när på dygnet och året, men också under vilka väderförhållanden, en skog mäts. Nu vidtar Henrik Persson och hans forskarteam på slu i Umeå grepp för att eliminera osäkerheter och bädda för mer precisa mätningar.
- Projektägare SLU, Umeå
- Kontaktperson Henrik Persson, docent och Shiwam Rawat, doktorand
- Beviljade medel 912 tkr

Mycket av det vi vet om det svenska virkesförrådet kommer från fältmätningar och Skogliga grunddata och som grundar sig på återkommande laserskanning av våra skogar.
Men det finns fortfarande mycket vi inte vet. Exempelvis hur vatten rör sig genom träd och mark över tid, en parameter som i hög grad påverkar mätningarna.
När forskarna på SLUs institution för skoglig resurshushållning i Umeå har gjort sitt, kommer vi att ha betydligt mer på fötterna. Vad de gör är att eliminera osäkerheter kring trädens så kallade vattenutbyte. På sikt betyder det att vi får mer träffsäkra, storskaliga skattningar av skogen med hjälp av satellitburen radar.
Varför radar?

Men dit är det några år. Så låt oss först titta på skillnaden mellan radar och laser.
Båda är att betrakta som aktiva sensorer såtillvida att de aktivt sänder ut en signal, och sedan mäter när den kommer tillbaka.
«Men de har väldigt olika egenskaper, fungerar på olika sätt och arbetar med helt olika våglängder», säger Henrik, som med sin specialistkompetens inom fjärranalys och radarmätning leder forskarteamet.
Optiska sensorer som kameror och laserskanning har den fördelen att du relativt snabbt och enkelt kan överblicka stora områden och få resultatet i hög rumslig upplösning. Nackdelen är att det bara fungerar i klart väder och kameror kräver dagsljus.
«I Sverige har vi en lång period under året som är mörk och med mycket moln. Då går det inte att mäta med optiska sensorer. Och vill man flyga lågt under molnen så blir det väldigt dyrt att täcka större områden.»
Optiska satellittekniker säger heller inte så mycket om trädens vatteninnehåll, vilket varierar stort både över dygnets timmar och med årstidernas växlingar.
Därför är radar i olika våglängder den effektivaste och mest tillförlitliga mätmetoden när man kontinuerligt vill följa det så kallade vattenutbytet i träd och mark. Radarsignalerna kan nämligen penetrera moln samtidigt som de har hög känslighet för vatteninnehåll i vegetation.
«Och vatteninnehållet i skogen är en av de saker som påverkar mätningarna mest. Oftast mäter vi geometrin för att vi vill ta fram volymen eller få veta hur höga träden är, eller diametern på dem. Har man den kunskapen – och vi har bra sådana mätningar via laserskanning – så kan man se radarn som en fuktsensor eller vattenmätare», säger Henrik.
«Generellt sett är den rumsliga upplösningen något lägre för radarsystem, men när vi som i vårt fall mäter från ett radartorn eller en drönare, så kompenserar vi den lägre rumsliga upplösningen med en mycket högre tidsmässig upplösning. Vi får nya mätningar var femte minut», förklarar Henrik.
Unikt med denna studie är nämligen att mätningarna sker med täta intervall från ett 50 meter högt radartorn.
«Med laserskanner kanske du bara får en skanning var femte år, så du får mycket sällsynta tillfällen till ett högt pris. Med radar får du nya data från tornet var femte minut, och från satellit varje eller varannan vecka.»
Svartbergets försökspark
Tornet de mäter ifrån stod ursprungligen i Remningstorp utanför Skara, men när skogen där drabbades av barkborreangrepp och fick avverkas, upprustades det och flyttades till Svartbergets försökspark utanför Vindeln – ett avrinningsområde som används flitigt för vattenrelaterad forskning hos SLU. Här pågår flera hundra experiment kopplade till skogsforskning.
«Jag skulle säga att det är ett unikt experimentområde för Sverige», säger Henrik.
En av anledningarna till att radartornet hamnade just här är att det då kunde placeras i anslutning till en befintlig ICOS-mast, vilket borgar för god samverkan med forskning som bland annat klimatforskare kopplar till klimatet.
Integrated Carbon Observation System, eller ICOS, är ett globalt nätverk av observationssystem för att studera koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären.
Sambandet mellan vatten- och koldioxidutbyte i träd och mark är nämligen en av de saker Henrik och hans team håller ögonen på.
«I dagsläget har vi en ofullständig bild av koldioxidbalansen och utbytet av koldioxid i skogarna, och radar är för närvarande den enda metoden vi känner till för att kontinuerligt och på global nivå mäta biomassan, alltså det bundna kolet.»
«I och med att vi är intresserade av vattenutbytet i trädet och koldioxidutbytet och av att se hur det samspelar, så kan vi jämföra våra mätningar med andra mätningar som görs på samma plats, exempelvis av inkommande ljus och sol och temperatur och andra väderegenskaper», säger han.
«Andra frågeställningar är att se om tall beter sig på samma vis som gran, eller om ett litet träd beter sig på samma sätt som ett stort, äldre träd. Ju mer vi hinner analysera datamängderna, desto bättre förståelse kommer vi att få för hur allmängiltiga de här förhållandena är.»
Kopplat till meteorologiska data
Vad Henrik & Co studerar är den så kallade evapotranspirationen, det vill säga processen där vatten tas upp av rötterna från jorden och sedan avges som avdunstning och vattenånga genom bladen.
«Vi samarbetar nära med ekologerna här på SLU som kan jättemycket om trädens fysiologi och hur de andas. Hur de fyller på med vatten under natten när det är lägre temperatur, och så dagtid när det börjar bli varmt, då kan man säga att trädet andas, eller svettas ut det här vattnet.»
Radarsignalen registrerar hur vatteninnehållet i träd, men också i marken, förändras rent fysiologiskt över tid, dels med temperaturväxlingar, under torka och kylperioder, men också före och efter regn och andra väderhändelser.
«Vi mäter både vattenflödet genom stammen och vattenutbytet i grenarna. Vi mäter också vatteninnehåll, vattenutbyte och fuktighet i marken. Så ser vi hur det varierar både dag och natt och under hela året. Sen kopplar vi ihop det med temperatur, nederbörd, vind och såna saker.»
Våglängden avgör vad man ser

Själva mätningen går till så att radarn skickar ut en signal som studsar mot alla föremål i skogen och därifrån tillbaka till sensorn. Vilken våglängd de använder beror på vad de vill ‹se› och förstå.
«En viktigt del i radarforskningen är att förstå hur olika våglängder reflekteras och påverkas av skogen. Generellt sett kan man säga att en längre våglängd penetrerar större objekt. De ser längre ner så man får olika typer av mätningar, beroende på vilken radar man använder.»
«Mätningarna kalibreras på olika sätt. För kortare våglängder använder vi små, stabila hörnreflektorer, och för de längre våglängderna använder vi jättestora hörnreflektorer.»
Bilder i 3d
En speciell finess med anläggningen i Svartberget är att antennen högst upp i tornet är rörlig i sidled.
«Om man kollar längst upp så ser man att det är lite bredare. Hela toppdelen av tornet är flyttbart, det rör sig från sida till sida, totalt sett fyra meters förflyttning. Med hjälp av det kan vi skapa en avbildning i tre dimensioner med radarn. Vi kan alltså slica upp vartenda träd på vilken höjd som helst, och vilket träd vi vill inom det här området som vi kollar.»
Mätningarna sker som sagt var femte minut, dygnet runt, året om.
«I och med att vi får mätningar hela tiden kan vi se hur värdena varierar. Sedan jämför vi det med mätningar direkt ifrån marken och från andra sensorer.»
Henrik nämner stamflödessensorer, som visar hur vattenflödet genom stammen varierar dag och natt, och dendrometrar, som fästs runt trädet och kontinuerligt registrerar förändringar i stammens omkrets genom att mäta expansion och kontraktion.
Från början var tanken att enbart mäta från tornet, men längs vägen har möjligheten att komplettera med mätningar från en radarförsedd drönare dykt upp.
«Det är ett sätt att komma längre bort och kunna tillämpa principerna av det vi lär oss vid tornet också på andra skogs- och markförhållanden», säger Henrik och berättar att den första drönarkampanjen utfördes i samarbete med forskare från Brasilien och Tyskland.
Boreal skog
Radarmätningarna i Svartberget är unika även i andra avseenden.
Framför allt är det i dagsläget enda platsen i världen man gör sådana här mätningar för boreal skog, det vill säga barrskogar i arktiska eller subarktiska områden (dit norra Skandinavien hör), som kännetecknas av långa, kalla vintrar och korta, svala somrar.
Huruvida resultaten kommer att kunna tillämpas på all boreal skog är för tidigt att säga.
«Vi tror att sambanden och principerna kommer att gälla för all boreal skog, ja, mer eller mindre för all vegetation. Men storleksordningen, att kvantifiera hur mycket, är jättesvårt att göra. Vi är försiktiga med att säga att det här funkar i Ryssland eller Kanada. Men principiellt är det nog ändå samma förhållanden som gäller.»
I förlängningen är tanken att föra över idén så att resultaten kan tillämpas direkt på satellitbilder.
«Det är när man skalar upp som man börjar få de verkliga fördelarna. Det har inte funnits tidigare. Vi har inte riktigt vetat fullt ut hur de här processerna och interaktionerna fungerar. Det är det som är så spännande nu, att vi börjar få mycket mer kunskap om det.»
Seg byråkratisk process
Än så länge är studien i sin linda. Många bitar ska falla på plats. Något som sinkat projektet ett antal månader har varit ansökan om uppehållstillstånd för den indiska doktoranden Shivam Rawat, vars lön finansieras av stiftelsen. När den processen äntligen gick i lås i februari 2024 kunde projektet ta fart på allvar.
Vad Henrik dittills kunde göra var att förbereda för första omgången markmätningar och ytterligare drönarmätningar.
«Vi har tillsatt ytterligare markfuktighetssensorer. Vi har satt fuktsensorer på träden. Vi kommer lägga till markradarmätningar. Så utöver själva radarn från tornet kommer vi mäta direkt på marken för att se ner i marken.»
«Tornet är framför allt tänkt att det ska mäta ovan mark, men genom att placera en radar närmare marken så kommer vi även kunna se en bit in och ner i marken som jämförelse. Det är något vi jobbat på med under hösten och vintern.»
Chalmers har varit och är fortfarande en central samarbetspartner. Under väntetiden har kollegorna där jobbat med processningen av data.
Även om vi har gjort en hel del redan så finns det jättemycket öppna frågor som behöver kvantifieras, sammanfattas vetenskapligt.
«Ja, vi har lite att ta ikapp.», konstaterar Henrik.
Många tillämpningsområden

När de väl gått i mål med sin forskning lär resultaten få bäring på en rad tillämpningsområden.
«Inte bara på koldioxid och bundet kol. Vi tror att det kommer ge massa andra fördelar också, att det finns många andra tillämpningsområden som vinner på det här. Till exempel på egenskaper som biodiversitet, markfuktighet och tjällossning. Sådant som påverkar bärigheten på vägarna och till exempel avgör när man ska skeppa in och ut timmer.»